X. İstanbul Karbon Zirvesi | 14-15 Nisan 2025 İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi
Bir Sayfa Seçin

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde yer alan Kimpur’un CEO’su Sayın Cavidan Karaca firmasının yeni yatırımları, Ar-Ge ve sürdürülebilirlik faaliyetleri gibi değerli konularda sorularımızı yanıtladı.

Okurlarımızın sizi tanıması için bizlere kendinizden ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
1992 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Evliyim ve bir kızım var. 30 yıldır birden çok sektörde satın alma ve üretim fonksiyonlarında yöneticilik, yönetim danışmanlığı, kriz yönetimi ve şirket dönüşümü kapsamında danışmanlık ve genel müdürlük yaptım. 2014’ten beri de Türkiye’nin ilk yerli sermayeli ve en büyük kapasitesine sahip poliüretan sistem evi olan Kimpur’da CEO olarak görev yapıyorum.

Kimpur’un kuruluşundan günümüze gelişim sürecini ve günümüzde hizmet verdiği sektörler ile ürün gruplarını paylaşabilir misiniz?
Kimteks Kimya, 1983 yılında küçük bir kimya şirketi olarak kuruldu. İki arkadaş tarafından suni deri, kauçuk ve boya sektörlerine mal tedarik etme amacıyla yan iş olarak başlayan süreç, zamanla hızla büyüdü ve ana iş haline geldi. Özellikle ayakkabı tabanı için poliüretan sistemleri ürün gamına eklendi.

1999 yılında kendi poliüretan sistemlerimizi üretmeye başladık. Kısa bir süre sonra
ayakkabı sektörünün ötesindeki alanlarda da varlık gösterme hedefiyle çalışmalara başladık. 2015 yılında, diğer sektörlerdeki distribütörlük faaliyetlerini sonlandırarak Kimteks Kimya’dan ayrı bir şirket olarak ayrılan Kimteks Poliüretan, Kimpur markası altında poliüretan işini bağımsız bir yapı olarak sürdürdü.

Bugün Kimpur, Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde yer alan bir firma olarak, Gebze tesisinde 130.000 ton, Düzce’deki yeni tesisinde 30.000 ton olmak üzere Türkiye’de toplamda 160.000 ton, Avrupa’da ise 25.000 ton bağlı ortaklığı ile bölgedeki en büyük kapasiteye sahip poliüretan sistem evidir. Düzce’deki yatırımımızın ikinci fazının devreye girmesiyle kapasitemizin 200.000 tonun üzerine çıkmasını hedefliyoruz.

Ayrıca, 5 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak sektörde lider konumumuzu sürdürüyoruz. Üretimini yaptığımız poliüretan sistemler ayakkabı, otomotiv, mobilya, ısıtma-soğutma, yalıtım-inşaat ve savunma sanayi gibi farklı sektörlerde kullanılmaktadır.

Ürün gruplarımız ise; ayakkabı sistemleri, sert köpük sistemleri, flexible sistemleri, prepolimerler, polyester polioller ve termoplastik poliüretanlardan oluşmaktadır. Kimpur olarak, kuruluşumuzdan günümüze süren bu dinamik ve genişletilen yelpazesiyle, çeşitli endüstrilere katkıda bulunmaya devam etmekteyiz.

Ar-Ge merkezinizin sahip olduğu imkanları ve burada yaptığınız çalışmaları aktarabilir misiniz? Özellikle son dönemde poliüretan sektörüne sunduğunuz yenilikçi bir ürününüz oldu mu?
Kimpur, Türkiye’nin ilk yüzde yüz yerli poliüretan sistem üreticisi olarak, teknoloji ve Ar-Ge yatırımları ile sektöründe ülkemizin ve dünyanın sayılı şirketleri arasında yer alıyor. En önemli rekabet avantajlarımızdan biri olan Kimpur Ar-Ge, Mayıs 2017’den itibaren Sanayi
Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak tescillendi.

Ar-Ge’ye, inovasyona verdiğimiz önem büyümemizdeki en önemli etken. En değerli rekabet avantajlarımızdan biri olan Kimpur Ar-Ge, müşterilere özel çözümler sunma kabiliyeti ve sürekli yenilik arayışıyla kendini gösterir. Ar-Ge ekibimiz, merak duygusuyla beslenen bir bakış açısıyla çalışırken, projeleri simüle etme yeteneğine sahip modern bir Ar-Ge merkeziyle desteklenmektedir.

Bu sayede, müşteri iş birliklerimiz ve projelerimiz en iyi şekilde şekillendirilmekte ve gerçekleştirilmektedir. 2023 yılında sürdürülebilir ve katma değerli ürünlere odaklanmayı sürdürdük.

Doğada yer alan kaynakların tükenebilir olduğu bilinciyle, yüksek fonksiyonalite biyo bazlı poliol sentezleyerek bu poliolü diskontinü KIMrigid® Sandviç Panel Sistemlerimizin üretiminde kullanmaya başladık. Bu adım, sürdürülebilir kaynaklar ile doğal ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunmamıza ve üretimimizden kaynaklanan karbon ayak izini azaltmamıza yardımcı oldu.

Aynı zamanda müşterilerimizin ürün yaşam döngüsü için çözümler sunmamıza imkân
sağladı. ‘GREEN PIR’ olarak adlandırdığımız bu biyo bazlı sandviç panel sistemimizin halojensiz yapısı sayesinde sektöre çevre ve insan sağlığı açısından da güvenli bir ürün sunmuş olduk.

Ayrıca, içeriğinde çevre dostu kabarma ajanları bulunan KIMrigid® Güneş Enerjisi ve Boyler sistemlerini geliştirerek sürdürülebilir ürün portföyümüze iki yeni ürün daha ekledik. Bu sistemlerimiz mükemmel yalıtım özelliği ile enerjiyi geleceğe taşırken, HFO ve su bazlı kabarma ajanları ile çevreye karşı zararlı etkileri en aza indirgemesiyle öne çıkıyor.

KIMfoot® Ayakkabı Sistemleri ürün grubumuza ise visko ve polyester bazlı iki yeni fusbet sistemi ekledik. Bu sistemler, ayak sağlığını düşünerek ergonomik özellikler sunuyor ve aynı zamanda ultra hafiflikleri ve ayak şeklini kolayca alabilme özellikleri ile sektörde fark yaratıyor.

Birçok farklı sektör için ürün geliştirmeyi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda ise el arabası tekerleği için geliştirdiğimiz KIMcase® Elastomer Sistemimizin lansmanını yaptık. Bunların yanı sıra savunma sanayinde denizcilik uygulamaları, balistik uygulamalar, sızdırmazlık
uygulamaları ve farklı askeri uygulamalara yönelik projelerimizi de hayata geçirdik.

Yeni ürünlerimizin büyük ilgi görmesinden oldukça mutluyuz. Sektöre sürdürülebilir, inovatif ve katma değerli ürünler kazandırmak amacıyla çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Son dönemde birçok yatırım gerçekleştirdiniz. Bu yatırımları bizlerle paylaşabilir misiniz ve Düzce’de kurduğunuz yeni üretim tesisinizin özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
Üretim faaliyetlerimizi gerçekleştirdiğimiz Gebze’deki tesisimizin artık büyüme hedeflerimize cevap veremeyecek durumda olması nedeniyle, Türkiye’de ikinci üretim tesisimizi Düzce’de kurma kararı aldık ve bu yeni tesis geçtiğimiz aylarda üretime başladı. 65 bin ton kapasiteli
Düzce Gümüşova OSB’deki yeni tesisimizde mevcut 50 bin tonluk poliüretan sistemleri ürün grubumuza ek olarak, 5 bin ton kapasiteli geri dönüşüm tesisi ile yeşil ürün gamımızı destekliyoruz.

Ayrıca, 10 bin ton ek ‘eva granül hammadde’ üretim kapasitesi ekleyerek ürün yelpazemizi
genişletiyoruz. Toplam yatırım maliyeti 400 milyon TL’yi aşacak olan Düzce tesisimizde güneş enerjisi santralimizi (GES) de devreye aldık.

Bu sayede üretimde enerji maliyetlerini azaltmayı ve böylece ihracat ve iç pazarlarda rekabet gücümüzü artırmayı hedefliyoruz. Bu projenin bir parçası olarak, sürdürülebilirlik hedeflerimize odaklanıp, geri dönüşümü teşvik ediyoruz. Ayrıca, tesisimizde yaklaşık %55’lik bir elektrik tüketimini karşılamayı ve yılda yaklaşık 679 ton karbondioksit salınımını azaltmayı planlıyoruz.

Kurulduğumuz günden bu yana teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarına büyük önem veriyor ve müşterilerimize özel çözümler sunuyoruz. Bunu sürdürülebilir kılmak adına yatırımlarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. 2022 yılında sürdürülebilir ürünler geliştirmek için birçok yatırım gerçekleştirdik. Bu yıl da bu kapsamdaki projelerimizi hayata geçirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Buna ek olarak üretimimizi sürekli olarak geliştirmek için son teknolojiye sahip kalıp ve cihaz yatırımları yapıyoruz. Bu yıl özellikle savunma sanayisine yönelik özel ürünler geliştirmeye başladık ve gelecekte ürün gamımızı genişletmek için yeni yatırımlarla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Avrupa’daki varlığımızı güçlendirmek amacıyla Letonya’da 25 bin ton kapasiteli bir yatırım gerçekleştirdik. Bu kapsamda, ‘Adamantan SA’ firması ile iş birliği yaparak Letonya’da SIA Kimpur Europe adını taşıyan yeni bir şirket kurduk. Türkiye’deki yatırımlarımıza ek olarak, yurt dışındaki yatırımlarımızla global pazarlarda hızla büyümeyi ve sektörde global bir lider haline gelmeyi hedefliyoruz.

Global yapılanmamız paralelinde hedef pazarlarımızdaki etkinliğimizi artırmak için Almanya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yeni bir şirket kurmak için yatırımlar yapıyoruz.

Geçtiğimiz yıl TİM tarafından açıklanan “Türkiye’nin ilk 1000 İhracatçısı” listesinde 112 basamak birden yükseldiniz. İhracat faaliyetlerinizden ve ihracattaki bu başarınızı sağlayan etmenlerden bahsedebilir misiniz?
Türkiye İhracatçılar Meclisinin her yıl yayınladığı ilk 1000 ihracatçı listesinde de her yıl basamak çıkarak ilk 500’lere gelmeyi başardık. Bu yıl geçen yıla göre 112 basamak
yükselerek 456’ncı sırada yer aldık. Türkiye’nin ilk yüzde yüz yerli poliüretan sistem üreticisi olarak, 50’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirerek öncü bir konumda yer alıyoruz.

Bu başarıların altında yatan en önemli etkenlerden biri, Ar-Ge ve inovasyona verdiğimiz büyük önemdir. Hedeflerimize ulaşmamızdaki kilit faktörlerden biri olan bu yaklaşım, sürekli yeni ürünler ve teknolojiler geliştirerek rekabetçi bir portföy oluşturmamızı ve müşteri taleplerine hızlıca yanıt vermemizi sağladı.

Ürün yelpazemizin sürekli çeşitlendirilmesi ve yüksek kalite standartlarına gösterdiğimiz özen, farklı pazarlarda güven ve talep oluşturarak başarımıza katkı sağladı. Ayrıca, ihracat hedeflerimizi daha da genişleterek fırsat olarak gördüğümüz pazarlarda büyümeye devam ediyoruz.

Mevcut ihracat ülke portföyümüzü genişleterek Avrupa ve İngiltere pazarlarında etkinliğimizi ve pazar payımızı artırmayı başardık. Letonya’da gerçekleştirdiğimiz 25 bin ton kapasiteli yatırım ile Avrupa’da daha etkili bir şekilde varlık göstermeyi amaçladık. Bu, yeni
pazarlara erişimimizi artırarak bölgesel büyümeyi teşvik etmemizi sağladı.

Tüm bu çabalarımızın yanı sıra, sürdürülebilirlik konusunda da sorumluluklarımızı yerine getirmek için önemli adımlar attık. Çevre dostu uygulamalar ve sürdürülebilir üretim hedefleriyle uyumlu ürünler geliştirerek hem çevreye olan duyarlılığımızı yansıttık hem de müşterilerimize sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olduk.

Son 5 yılda ihracatımızı büyük bir oranda artırmayı başardık ve 2022 yılında ihracat ve ihraç kayıtlı satışlarımız %189 artışla 1,594 milyar TL’ye ulaştı. 2024 yılında da ihracat pazarlarımızı daha da genişleterek güçlü performansımızı sürdürmeyi hedefliyoruz.

Bu yıl düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi’nde “Düşük Karbon Kahramanı” ödülünü kazandınız, bu anlamlı ödül için sizleri tebrik ederiz. Bu minvalde bu ödülü kazanmanızda da etkisi olan sürdürülebilirlik alanında yaptığınız çalışmalarınız nelerdir?

Bu yıl 8’incisi düzenlenen İstanbul Karbon Zirvesi’nde “Enerjimiz Güneş, Geleceğimiz Sürdürülebilir” isimli projemizle Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’ne layık görüldük, bu bizim için büyük bir gurur. Bu projemiz, temiz enerjiye yönelik büyük bir adımı temsil ediyor.
Gebze tesisimizde devreye aldığımız güneş enerjisi sistemimizle enerjimizin yaklaşık yüzde 20’sini temiz enerjiden karşılamayı hedefliyoruz.

Ayrıca, enerji verimliliği konusunda da başarılı sonuçlar elde ettik. 2020 ve 2021 yıllarında enerji tasarrufunda %11,58 ve %7,06 gibi yüksek oranlarda başarılar elde ettik. 2022 yılında ise üretim miktarımız bir önceki yıla göre %23 artmasına rağmen, karbon emisyon miktarımız sadece %5,1 arttı. Bu, sürdürülebilirlik çabalarımızın bir sonucu. Karbon emisyonlarımızı kontrol altına almak için büyük çaba harcıyoruz.

Sosyal sorumluluk projeleri ve Ar-Ge çalışmalarıyla da topluma ve çevreye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarla sadece kendi büyümemizi değil, toplumun sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesine ve katkı sağlamasına yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

Bu ödül, sürdürülebilirlik ve çevre koruma konusundaki taahhütlerimizin bir yansıması ve bizi daha fazla ileriye taşımak için bize motivasyon sağlıyor.

Gelecekte daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya için kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Son olarak Kimpur’un gelecek hedeflerini paylaşabilir misiniz?
Düzce tesisimizin tamamlanmasıyla mevcut kapasitemizi 200.000 tonun üzerine çıkartmış olacağız. Bu sayede sektörümüzde dünyada ilk 10’a girerek pozisyonumuzu güçlendirmeyi, global pazarlardaki bilinirliğimizi ve rekabet gücümüzü artırmayı, karlı ve sürdürülebilir büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz.

Yeni pazarlara erişimimizi genişleterek ve bölgesel büyümeyi teşvik ederek ihracat portföyümüzü artırmayı ve global pazarda daha fazla varlık göstermeyi amaçlıyoruz. Kimpur Europe bağlı ortaklığımız ile Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde de büyümeyi hedefliyoruz. Bunun yanı sıra ihracat örgütlenmesini ve gelişimini artırmayı, Amerika pazarındaki varlığımızı güçlendirmeyi ve bu pazarda kalıcı olarak büyümeyi planlıyoruz.

Her zaman sürdürülebilirliği odağımıza alarak sürdürülebilir kalkınma amaçları ve önceliklerimiz doğrultusunda belirlediğimiz hedefleri gerçekleştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle enerji verimliliği ve karbon emisyonlarını kontrol altına alma konularında daha fazla ilerleme kaydetmeyi hedefliyoruz.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Ar-Ge yatırımlarımızı artırarak sektöre öncülük eden, inovatif
ve sürdürülebilir ürünleri pazara sunmak için projeler geliştiriyoruz. Çevresel etkilerimizi azaltmak amacıyla ürünlerimizin yaşam döngüsündeki iyileştirmelere ve 2022 yılında hızlandırdığımız Savunma Sanayine yönelik çalışmalarımıza ait mevcut projelerimizi
ve temelini attığımız iş birlikleri ile yapacağımız yeni projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Toplumsal yaklaşımımız kapsamında çalışanlarımızdan faaliyet gösterdiğimiz topluma kadar tüm paydaşlarımıza dokunan projelerimiz ve sosyal sorumluluk çalışmalarımız için yeni iş birliklerinin planlarını yapıyoruz.

Özellikle Düzce tesisimizin faaliyete geçmesi ile birlikte bölgeye değer katmanın yanı sıra bölgede istihdam fırsatı sağlıyor olacağız. Rekabet avantajı sunan teknolojilerimiz, güçlü finansal yapımız, inovasyonlarımız ve stratejilerimizle satış miktarımızı ve toplam satışlar içindeki ihracat payımızı, 2023 yılında da önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz.

Poliüretan sektörüne paralel; Kimya sektöründe sinerji yaratacağına inandığımız, sektöre yönelik satın almalar ya da start-upları destekleyerek yatay büyümeyi de odağımıza aldık ve bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz.

Ayrıca, Ar-Ge faaliyetlerimize devam ederek, poliüretan sektörüne öncülük eden yenilikçi ürünler sunmaya devam edeceğiz. Müşterilerimize özel çözümler sunarak ve taleplerine hızlı yanıt vererek rekabetçi bir ürün portföyü oluşturmayı sürdüreceğiz.

Haberin Bağlantıları: