X. İstanbul Karbon Zirvesi | 14-15 Nisan 2025 İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi
Bir Sayfa Seçin

Santrali kuran MİMSAN, Düşük Karbon Kahramanı ödülü aldı

Merkezi Trabzon’da bulunan Oltan Köleoğlu Enerji’ye ait Afyon’un Eber’de kurulu olan Biyokütle Enerji Santrali, imalatçı firma olan MİMSAN’a ‘Düşük Karbon Ödülü’nü kazandırdı.

Çevreci ve yenilenebilir enerji olarak da adlandırılan Biyokütle Enerji santrallerini şimdiye kadar Çorum-Meçitözü, Afyon-Eber, Samsun-Çarşamba’da kuran, Karaman’da da kurmakta olan OKE’nin yönetim kurulu başkanlığını Trabzonspor başkan yardımcısı Ertuğrul Doğan yapıyor.

Biyokütle sektörünün lider firması MİMSAN Grup, ‘Sıfır Atık, Düşük Karbon İçin Biyoelektrik’ mottosu ile katıldığı 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde Afyon Eber Biyokütle projesi ile ‘Düşük Karbon Kahramanı’ ödülünün sahibi oldu.

MİMSAN Grup OKE’ye anahtar teslimi olarak yapmış olduğu alanında Türkiye’nin en büyük santrali olan ‘Afyon Eber Santrali’ ile sera gazı emisyonlarının azaltımına sağladığı yüksek katkı nedeniyle 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi’nde ‘Düşük Karbon Kahramanı’ ödülüne layık görüldü.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından düzenlenen zirvede, sera gazı salımlarını azaltıp, karbon ayak izini düşürerek, ülkemizin iklim krizine karşı direnç kazanmasına katkı sağlayan kuruluşlar ödüllendirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından desteklenen zirve, ‘İklim Dirençli Türkiye için Yeşil Toparlanma Atık ve Enerji Yönetiminin Rolü’ temasıyla 28 Eylül’de çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Zirvede, karbon ayak izine duyarlı ve ekonomiyi destekleyen projelere ‘Düşük Karbon Kahramanı’ ödülü verildi.

Türkiye’de sektöründe lider marka konumuna ulaşan Mimsan’ın Satış ve Pazarlama Müdürü Hacer İlhan Yiğit, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi:

‘Dünyadaki karbon emisyonlarının yüzde 31’lik bölümü enerji üretiminden kaynaklanıyor. Sürdürülebilir bir dünya için geliştirdiğimiz atık bertaraf teknolojileri ile hem Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına hem de enerji üretirken, ‘sıfır atık hamlesi’ne katkı sağlamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Afyon Eber’de kurulumunu gerçekleştirdiğimiz santrali ile yıllık yüzde 88 emre amadelikle 202.500.000 kwh/yıl enerji üretiyoruz. Bu elektrik üretim değeri ile yıllık yaklaşık 90.000 ton karbon salınımını önlüyoruz. Önümüzdeki süreçte kurulumunu gerçekleştireceğimiz santrali projelerinde, karbon emisyonun çevreye olan etkisini en aza indirmek için araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı desteklemeye ve iklim kriziyle mücadelede etkin rol oynamaya devam edeceğiz.’

Haberin Bağlantıları: