Alanya’da çeşitli boyutlarda 3 hortum görüldü.
Gezegenin Geleceği: 3 Haziran 2021
podcast servisi: iTunes / RSS
Alanya’da Konaklı ve İncekum sahili açıklarında saat 10.00 sıralarında çeşitli boyutlarda 3 hortum görüldü. İki hortum kısa sürede gözden kaybolurken, İncekum açıklarında bulunan hortum yaklaşık 10 dakika sürdü. Kıyıya yönelen hortum, vatandaşlar tarafından cep telefonu kameralarıyla görüntülendi. Hortum kıyaya ulaşmadan etkisini yitirerek kayboldu.
‘Bisiklet sağlıktır’
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’ne ilişkin açıklama yaparak, basit, uygun fiyatlı, iklim dostu, sürdürülebilir bir ulaşım aracı olan bisiklet kullanmanın faydalarına dikkat çekti. Prof.Karaosmanoğlu ‘Bisiklet insan ve doğa için sağlık ve mutluluktur. Bisiklet akıllı kent hareketliliğinin gücü, sürdürülebilir ulaşımın temsilcisi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bisiklete binmek kalp hastalığı, felç, belirli kanserler, diyabet ve hatta ölüm riskini azaltmakta, bisiklete binme güvenli altyapı, aynı zamanda daha fazla sağlık eşitliği elde etmenin bir yolu. Adil ve uygun maliyetli bisiklete binme ve kentlerimizde bisiklete binenlerin gereksinimleri için yeterli altyapı sağlanması mühim. İnsan ve doğa sağlığı dostu ulaşım sistemleri gereği ortada. Ulaşım kökenli hava kirliliği ve iklim krizine etkiyi azaltmak, fiziksel ve zihinsel sağlık ile refahı güçlendirme ve sürdürülebilir yaşam için bisiklet kültürü toplumumuzda geliştirilmeli’ dedi.
2050 taahhüdü
Avrupa Komisyonu’nun iklim departmanından Jacob Werksman, Avrupa ve ABD’nin 2050 itibariyle net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulunduğunu ve Kasım ayındaki BM iklim zirvesine kadar benzer taahhütlerin sayısının artmasının ‘önemli bir başarı olacağını’ söyledi. ABD, AB ve Çin’in yeni iklim taahhütlerine rağmen, küresel emisyonlar hâlâ artıyor ve yıkıcı küresel ısınmayı önlemek için Paris iklim hedeflerinde büyüyen boşluğun hızla doldurulması gerekiyor. Bu yılki BM iklim konferansı (COP26), İngiltere’nin başkanlığında Glasgow’da gerçekleştirilecek ve tartışmaların karbon piyasalarında uluslararası işbirliğini geliştirmeye odaklanması bekleniyor. Werksman, Avrupa Komisyonu’nun Temmuz ayında ortaya koyacağı enerji ve iklim yasaları paketine atıfta bulunarak, iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine ulaşmak için politikalara ihtiyaç duyulacağını ve bunun gerçek bir hedef testi olacağını söyledi. Avrupa, dünya emisyonlarının %10’unu oluşturuyor, bu nedenle ABD ve dünyanın en büyük yayıcısı Çin ile birlikte çalışması gerekiyor. Çin ise 2060 itibarıyla karbon nötr olma sözüne rağmen, henüz emisyonları azalmaya başlamadı. Avrupa Parlamentosu’nda Yeşiller/EFA siyasi grubuyla birlikte olan Alman milletvekili Henrike Hahn, ‘AB, ABD ve Çin, Uygurlara yönelik muamele gibi insan hakları konularında, Güney Çin Denizi’ndeki ticaret sorunları ve güvenlik hususlarında sorun yaşıyor. Ancak, iklim konusunda işbirliği yapmalılar’ dedi. Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kamu Politikası Enstitüsü direktörü Ye Qi, ‘İleriye bakmamız ve birlikte çalışmamız gerekiyor. Bu her zaman kolay değil’ dedi. Qi, ‘İşbirliğine sahip olmak için gerçekten şu anda sahip olmadığımız bir karşılıklı anlayışa ve karşılıklı güvene ihtiyacımız var’ diye konuştu. AB’nin Temmuz ayında sunulması beklenen karbon sınır vergisi, Avrupa Komisyonu’nun planı hakkında ‘ciddi endişe’ ifade eden Pekin ile gerginliğe neden oluyor.
İthal çöp miktarı 173 kat arttı
Türkiye’nin ithal ettiği plastik çöp miktarının 173 kat arttığını kaydeden CHP’li Milletvekili Murat Bakan, duruma tepki gösterdi. Bakan, ”Söz konusu atıkların geri dönüştürülebilir olmadığını bildiren Bakan, Türkiye, Avrupa’nın ve dünyanın çöp sömürgesi değil’ şeklinde konuştu. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin, 2018’den bu yana ithal ettiği plastik çöp miktarının 173 kat arttığını söyleyerek, ‘Türkiye, Avrupa’nın ve dünyanın çöp sömürgesi değil’ dedi. AA’nın aktardığına göre Bakan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, plastik atık sorununa değindi. Çin’in, hammadde ihtiyacı dolayısıyla dünyanın yüzde 75 oranına denk gelen plastik atık ithalatını, 2018’den itibaren yasaklaması nedeniyle dünya ülkelerinin yeni pazar arayışına girdiğini belirten Bakan, bu atıkların daha sonra Vietnam, Malezya ve Tayland’a gittiğini söyledi. Bakan, bu ülkelerin de yasaklar getirmesinin ardından belirlenen yeni rotalardan birinin de Türkiye olduğunu ifade etti. Bakan, şöyle devam etti: ‘Türkiye’nin de taraf olduğu tehlikeli atıkların ticaretine ilişkin sözleşmeye ek bir madde geldi. Bu maddeye göre geri dönüştürülemeyen plastik atıkların ticareti yasaklandı. Bu durum mafya için yeni bir sektör oluşturdu. Interpol yaptığı araştırmada bu mafya ilişkisini Türkiye’ye de bildirmiş. Interpol’ün raporu doğrultusunda yaptığımız araştırmada 2018 yılında bu sektörde 10 şüpheli yangın var, 2019’da 39, 2020’de 63, 2021’in ilk 4 ayında 46 yangın var. Bu yangınlar geri dönüştürülmesi mümkün olmayan plastik atıklardan oluşuyor. Çöp yığınları öyle bir noktaya geldi ki görmezden gelinemiyor. Şu an Türkiye’nin gümrüklerinde on binlerce ton atık bekliyor. Almanya’nın çöpleri şu an Türkiye’de. Denetim olmadığı için de polietilen ithalatı yasaklandı. Bu doğru bir karar, çünkü gelen çöplerin denetlenmesi mümkün olmuyor. Türkiye, Avrupa’nın ve dünyanın çöp sömürgesi değil. Denetim koşullarının yerine getirilmesi halinde işini hakkıyla yapan sanayicilerin ithalatının önü açılabilir.’
Haberin Bağlantısı