X. İstanbul Karbon Zirvesi | 14-15 Nisan 2025 İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi
Bir Sayfa Seçin

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşen 6. Karbon Zirvesi‘nde karbon yönetimi, kaynak verimliliği, atık yönetimi ve birçok önemli konu görüşüldü. Çok sayıda katılımcının yer aldığı zirvede ilgi hiç dinmedi.

1,5 derecelik küresel ısınmaya karbon yönetimi ile dur demek için yeşil ekonomi yolunda bir araya gelen sektör yetkilileri Paris Anlaşması’na da değindi. Zirvenin açılışında konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, iklim değişikliğinin dünyayı tehdit ettiğini söyleyerek, “Bugün 1900’lü yıllara baktığımızda kişi başına enerji tüketimi 3 katına, ham madde kullanımı 2 katına ve dünya nüfusu 5 katına çıkıyor. Sanayi devrimini takiben çevre tahribata uğradı. Aşırı tüketim çevreye büyük zararlar verdi. İklim değişikliği dünyayı tehdit ediyor. Özellikle gelecek nesiller daha fazla tehlike altında olacak. Doğal afetler daha sık, daha şiddetli yaşanmaya başladı” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci

“SORUNUN DEĞİL ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLACAĞIZ”

İklim değişikliğine karşı yol haritası belirlediklerini söyleyen Genel Müdür Yardımcısı Dökmeci, “İklim değişikliği için kendimize bir yol haritası çizdik. Sera gazı emisyon miktarını 2030 yılına kadar yüzde 21 seviyelerine indirmeyi hedefliyoruz. Ulusal ölçekli çalışmalarla iklim değişikliği ile mücadele ediyoruz. Büyükşehir belediyelerinin bu konuda planlama yapmasını sağlıyoruz. 2030 ve 2050 yılına dair orta ve uzun vadeli stratejilerini belirliyoruz. Atıklar konusunda geri kazanım oranımız yüzde 13’e ulaştı. Biz bu oranı 2023 yılında bu oranı yüzde 35 seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bakanlığımız 0 atık uygulamasını destekliyor. Daha yapacağımız çok şey var. Sorun değil çözümün parçası olacağız.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Zirvenin ilk oturumunda İş Bankası Çevresel ve Sosyal Risk Yönetimi Uzmanı Ünay KARPUZ, TSKB Mühendislik ve Teknik Danışmanlık Müdürü Kadir SANCAR, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Direktör Yardımcısı, İklim Finansmanı ve Karbon Piyasaları Başkanı Jan-Willem van de VEN ve Uluslararası Emisyon Ticareti Birliği (IETA) Uluslararası Politika Direktörü Stefano De CLARA iklim finansmanı ve karbon piyasası hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Şirketlerinin karbon enerji için hazırladığı projeleri anlatan konuşmacılar Paris Anlaşması’na da değindi. Konuşmacılar, katılımcılar tarafından dikkatle dinlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık İşleme Dairesi Evsel Atıklar Proje Şube Müdürü Demet Erdoğan

“ÇEVRESEL RİSKİ EN AZA İNDİRMEYİ PLANLIYORUZ”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Atık İşleme Dairesi Evsel Atıklar Proje Şube Müdürü Demet Erdoğan, 2. oturumda yaptığı konuşmada çevresel riski en aza indirmeyi planladıklarını açıklayarak, “Kişi başı atık üretimi kişi başına günlük 1 kilonun üzerinde. Ülkemizde atıklar için düzenli depolama sahaları ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Geri dönüşüme önem veren bir ülkeyiz ve geri dönüşümümüzü daha da artırmayı hedefliyoruz. Düzensiz döküm sahalarının kapatılarak yerine düzenli döküm sahalarının kullanımının artırılmasını hedefliyoruz. Geri kazanım hedeflerini yerine getirerek atık oluşumunu “0 Atık”a dönüştürmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

“TÜRKİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE KİRLETEN BİR ÜLKE OLMADI”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi (EVÇED) İklim Koordinatörü Ali Osman Kılınçaslan, Türkiye’nin karbondioksit salımında dünyadaki payının yüzde 1 olduğunu söyleyerek, “Türkiye iklim değişikliğinde kirleten bir ülke olmadı, olmayacak da. Biz bakanlık olarak yenilenebilir enerjiye önem veriyoruz. YEKA projeleri düzenliyoruz ve bunun yerli olmasına özen gösteriyoruz. 1.3 milyar doların üzerinde bir yatırımımız var bu konuda. Yeni YEKA çalışmalarımız sürüyor. 18 Nisan’da rüzgar için askıya gidecek ve teklifler alınacak bir projemiz bulunuyor. Enerji verimliliğiyle kalkınmaya katkı sağlıyoruz.” dedi.

“2030 YILI İÇİN HEDEFLERİMİZ VAR”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Çevre ve Şehircilik Uzmanı Aydın Erhan Durmaz sera gazı emisyon değerinin azaltılması için çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, “2030 için hedeflerimiz var. Hesaplamalarımıza göre 2030 yılında 246 milyon ton, 2012 ile 2030 yılları arasında ise toplam 1 milyar 920 milyon ton sera gazı emisyonu önlenmiş olacak. Yani 2030 yılı itibariyle kişi başı emisyon değerimiz 13,3 tondan 10,5 ton değerine düşecek. Bu bizim için çok büyük bir rakam. Sera gazı emisyonları hakkında ileriye dönük adımlarımız devam ediyor. Daha yaşanılabilir bir çevre için çalışmalarımız devam edecek. ” sözleriyle çevreye verdikleri önemi vurguladı.

Zorlu Enerji, Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap

ZORLU’DAN YENİ AB PROJESİ
Zirvede konuşma yapan Zorlu Enerji, Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, yeni AB projelerinden bahsetti. Kındap enerji sektörünün çok ilerlediğini söyleyerek, “Enerjinin son 10-15 yılına bakarsak bugün için hayal edilemeyen hedefler elimizin altında. Çok büyük işler başardık. Enerjinin sürdürülebilir şekilde yönetimini önemsiyoruz. Yaşanılabilir bir dünya için çalışıyoruz. Yeni bir AB projemiz var. GECO AB projesi 4 değişik saha alanında gerçekleşecek. 3 sene sürecek bir çalışma. Enerji sektöründe önemli olacak bir proje olacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Türkiye’deki enerji yatırımlarının artışına dikkat çeken Enerjisa Üretim, Yenilenebilir Santrallerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan, “Elektrik üretim santrallerinde maliyetler düştü ve bu enerji sektörüne yatırımı artırdı. Daha çevreci bir sektör olmak için çabalıyoruz. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kurulu gücün artmasında yardımcı oluyoruz. Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kurulu gücü için 2030 ve 2040 hedefleri var. 2030’da yüzde 50, 2040 yılında ise yüzde 65 artması bekleniyor bu kurulu gücün. Biz de Enerjisa olarak bu hedeflere ulaşmada üzerimize düşeni yapacağız” sözleriyle sektörün ileriye dönük hedeflerini olduğunun altını çizdi.

BSH Türkiye, Operasyonlardan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Joerg SCHAUPP, Akademi Çevre, Yönetim Kurulu Başkanı Uğur IŞIK ve Uğur Metal, Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan MERAL’in de konuşma yaptığı programda katılımcılar Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesi, iklim ve iklim değişikliği, karbon yönetimi ve endüstri ilgili bilgi sahibi oldu. Program kapsamında “Küçük Karbon Kahramanları” başlığı ile Seferihisar Çocuk Belediyesi ödül aldı.

DÜŞÜK KARBON KAHRAMANLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ
Bu yıl 88 başvuru alan Düşük Karbon Kahramanları Ödülleri’nde 26 proje ödüllendirildi. Nuh Çimento, TSKB, Enerjisa, Bursagaz, Aksa Doğalgaz, Kalekim, Zorlu Enerji gibi sektöründe öncü firmaların ödül aldığı program ödül töreninin ardından sonlandırıldı. Çok sayıda kamu ve sivil toplum örgütünün desteklediği zirveden katılımcılar memnun olarak ayrıldı.

29 DÜŞÜK KARBON KAHRAMANIMIZ VAR 

Düşük Karbon Kahramanları ödüllerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci’nin elinden aldı. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin (SÜT-D), karbon muhasebesini iyi tuttuğu için ödüle layık gördüğü 29 Düşük Karbon Kahramanı’nın listesi aşağıda yer alıyor:

1. Afşar Bala’m Kadın Kooperatifi: Afşar Ellerden İklim Dostu Afşar Bala’m Ürünler
2. Akademi Çevre: Eğitimle Geleceğin Karbon Ayak İzini Düşürelim
3. Aksa Doğalgaz: Bırakalım Doğal Kalsın, İklim Korunsun
4. Aluform Pekintaş: Güneşle Üretim, Düşük Karbon Ayak İzli Ürün
5. Aves: Atık Bitkisel Yağ Biyodizeliyle Daha Az Karbonlu Yollar
6. Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği (BASUSAD): İklim Dostu Tarım İçin Basınçlı Sulama
7. Biyodizel Sanayi Derneği: Yerli Yeşil Yakıt Biyodizel
8. BSH Türkiye: İklim Dostu Yüzey Temizleme
9. Bursagaz: Sosyalgaz
10. Enerjisa Üretim: Doğal Gaz Santralindeki Suyun Yeşil Gücü
11. Enervis: Alüminyum Ergitme Fırınında Atık Isı Geri Kazanımı
12. Escon: En Enerji Verimli Gıda Tesisi
13. İstanbul Ağaç ve Peyzaj: Topraksız Tarımla İklim Değişimiyle Mücadele
14. İstanbul Kadıköy Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi: Karbon Ayak İzimiz Yeşil
15. ITC Entegre Atık Yönetimi: 1 Domates 5 Ton Karbon Kurtarıyor
16. Green Chemicals: Enerjisiz Sıfır Karbon Ayak İzi İle Tek Banyoda Kaplama
17. Kalekim: Sevkiyatta Faydalı İzler
18. Kolza Geri Kazanım: Daha Çok Eğitim, Daha Temiz Türkiye
19. MT Greenworks: SDG4Kids Çocuklarla Sürdürülebilirlik Oyunu
20. Nestle Türkiye: Taşımada Çevreye Dost Seçimler
21. Nuh Çimento: Düşük Karbon Ayak İzli Çimento Formülasyonu
22. Pendik Belediyesi: Ambalaj Atıklarını Topla, Ayır
23. Polisan Kansai Boya: Leed Yeşil Sertifika Standartlarında Boya Tesisi
24. Öztürk Enerji-Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi: Organik Atıklar Enerjiye Dönerek Sıfırlanıyor
25. Shell & Turcas Petrol: Yeşil Düşün, Yeşil Hareket Et
26. Thermax: Büyük Tesiste Atık Isı Geri Kazanımı
27. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB): Karbon – Nötr Bankacılık
28. Türk Telekom: Verimli Soğutma, İklim Dostu Haberleşme
29. Zorlu Enerji: Temiz Ulaşımla Geleceğe Yatırım

PARİS ANLAŞMASI NEDİR?
Türkiye’nin de imzaladığı bu anlaşma 2020 sonrası iklim değişikliği rejiminin çerçevesini oluşturuyor. Türkiye’nin de imzaladığı bu antlaşma 2016 yılında yürürlüğe girdi. İklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyo/ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini hedefleyen bu anlaşmayla sera gazı emisyon miktarının azaltılması planlanıyor.

Haberin Bağlantısı