Üniversitemiz 5’inci İstanbul Karbon Zirvesine ev sahipliği yaptı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen zirvede, karbon ayak izini azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeleye destek olan 26 kuruluş “Düşük Karbon Kahramanı” olarak ödüllendirildi
İstanbul Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilen V. İstanbul Karbon Zirvesi’nde iklim finansmanı başlığı ile enerji verimliliğine odaklanarak sanayiinin iklim değişimi ile mücadelesi görüşüldü. Zirvede, kamu, yerel yönetimler, akademi, iş dünyası, banka ve finans kurumları, sivil toplum kuruluşları, akademi ve gençler bir araya geldi.
Sürdürebilir yaşam kültürü kazandırmalıyız
Üniversitemiz Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, yaptığı konuşmada, “İklim dostu yaşamı başarmamız mühim ve gerekli. Dünyamıza yeterince zarar verdik, iklimimizi değiştirdik. Bu gidişe bir dur demek lazım. Sanayimiz düşük karbon ekonomisi ile ilerleyerek büyümeli. Dördüncüsünü verdiğimiz bu ödül ile enerji, kimya, çelik, çimento, beyaz eşya ve atık sektörleri ile yerel yönetimlerdeki sera gazı cimrilerininin teknik ve sosyal başarılarını ödüllendirerek SÜT-D’nin sürdürülebilirlik yaşam kültürü kazandırılması hedefinde ilerledik” diye konuştu.
İklim dostu dünyanın bir parçası olmalıyız
Zirvenin açılışını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan yaptı. Tan, “Çevre kirliliği ve küresel ısınmayla ilgili dünyanın bu hale gelmesinde tarihi sorumluluğu olan ülkelerin ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Küresel çözüme ulaşmak için küresel işbirliği önemli” dedi. Zirve kapsamında gerçekleştirilen “Karbon Yönetimi ve Endüstri” başlıklı oturumda iklim ve karbon finansmanı, iklim değişimini hafiletme mekanizmaları, iklim değişimi destekleri ve finansman programları, yeşil iklim fonu, yeşil tahviller, karbon ticareti, zorunlu ve gönüllü karbon piyasaları yetkin konuşmacılarla delegelere sunulurken, enerji ve kimya sektörlerinimn sürdürülebilirlik yönetiminin en önemli gerekliliklerinden biri olarak karbon yönetimi en iyi uygulamaları, iklim değişimi ile mücadeleleri lider firmalarca ele alındı.
Zirve panellerle devam etti
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ESCARUS Genel Müdürü Hülya Kurt’un başkanlığındaki “İklim Finansmanı Küresel Gelişmeleri ve Türkiye” oturumda Garanti, Bankası, İşbankası, Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) ve TSKB yöneticilerine ilgi büyük olurken, oturum soru-cevap kısmı ile hareket kazandı. “Türkiye’nin Sanayide İklim Değişimi ile Mücadelesi” oturumunda Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman başkanlığında, mevzuat ve sanayimizin karbon azaltım yolu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Dairesi Başkan Vekili Tuğba İçmeli, Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürülüğü Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi Başkanı İzzet Arı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Daire Başkanı Ersoy Metin, Sabancı Üniversitesi Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Türkiye Proje Yöneticisi Mirhan Köroğlu Gögüş tarafından masaya yatırıldı.Karbon yönetimi en iyi uygulamaları, iklim değişimi ile mücadeleleri lider firmalarca “Karbon Yönetimi ve Endüstri” oturumunda ortaya konuldu. Organik Kimya ve Polisan’ın sunumlarında kimya sektörünün, Bereket Enerji, Enerjisa Üretim ve Zorlu Enerji sunumlarında ise enerji sektörünün sürdürülebilirlik yolculukları üst düzey yöneticilerce sunuldu.
Rekor başvuru yapıldı
“2018 SÜT-D Düşük Karbon Kahramanı Ödülü” başvuru sayısı bu yıl rekor kırdı. Zirvede 2018 Küçük karbon Kahramanı olarak Fiji’nin iklim elçileri Timoci Naulusala ve Shalvi Shakshi ilan edildi. Ödülleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan takdim etti. 69 başvurudan enerji, atık, kimya, çelik, çimento, ulaştırma sektörleri ve yerel yönetimlerin karbon yönetimi başarıları olarak 26 kuruluş ödüllendirildi. Ödüle önceki yıllarda yurtdışından 3 aday olurken, bu sene Tacikistan’dan “Küçük Dünya” çevre örgütü “Temiz Enerji: Sürdürülebilir Topluluklar” adlı projesi ödüllendirildi.
26 Kuruluş Düşük Karbon Kahramanı oldu
Zirvede ayrıca Düşük Karbon Kahramanı olarak ödüllendirildi. Karbon yönetimini başaran 69 projenin aday olduğu değerlendirmede 26 kuruluş SÜT-D tarafından ödüle layık görüldü. Düşük Karbon Kahramanları ödüllerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Adnan Tan’ın elinden aldı. Polisan, Akademi Çevre, Bereket Enerji, İSTAÇ, Samsun Avdan, Nuh Çimento, Cargill, Vestel Beyaz Eşya, Organik Kimya, Tat Metal Çelik, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Thermax, CBKSoft Yazılım, BSH Türkiye, UTİKAD, Aksa Doğalgaz, İZAYDAŞ, Kartal Belediyesi, Schneider Electric, MTGreenworks, EPİAŞ, İÇDAŞ, Shell&Turcas, Uzak Kimya çalışmalarıyla ürün karbon ayak izi azaltarak Düşük Karbon Kahramanı ilan edildiler.
Haberin Bağlantısı: Itu.edu.tr