Karbon ayak izini azaltarak iklim değişikliği ile mücadeleye destek olan 19 kuruluş, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından “Düşük Karbon Kahramanı” olarak ödüllendirildi.
Karbon salımında cimri davranarak iklim değişimine karşı mücadelede örnek olan kuruluşlar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde, Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği (IETA) desteğinde düzenlenen 4. İstanbul Karbon Zirvesi’nde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından Düşük Karbon Kahramanı olarak ödüllendirildi. Karbon emisyonunu azaltan 42 projenin aday olduğu yarışta, 19 kuruluş SÜT-D tarafından ödüle layık görüldü. 2017 Düşük Karbon Kahramanları ödüllerini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can’ın elinden aldı.
İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “İklim değişimi ile mücadele etmemiz için güzelim dünyamız bizden görev bekliyor. Karbon cimrisi kuruluşlar iklim değişimine dirençli dünyamız için önemli. Sanayimizin düşük karbon ekonomisinde ilerlemesi şart. Bu yıl üçüncüsünü verdiğimiz bu ödülle, sadece bugünü değil, yarınını da düşünen, sürdürülebilirlik yönetim stratejisi ile ilerleyen karbon cimrilerini ödüllendirdik” dedi. Enerji şirketleri ve sanayide enerji verimliliği uygulayan projeler başvurularda öne çıktı.
“Enerji, kimya ve gıda sektörleri ile yerel yönetimlerin Düşük Karbon Kahramanları, başarılı teknik uygulamalarının yanı sıra karbon azaltımı konusundaki eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile SÜT-D’nin sürdürülebilirlik yaşam kültürü kazandırılması eylemine de katkı yaparak paydaş oldular” diyen Prof. Karaosmanoğlu, “SÜT-D 2017 Düşük Karbon Kahramanları ile gurur duyuyoruz.” açıklamasını yaptı.
İncesu Rüzgar Enerji Santrali ve Yerele Etki Projesi ile Akiş Grup, Arnaz Rüzgar Elektrik Santralı ile Bereket Enerji, LAMAS III-IV Hidroelektrik Santralı Karbon Ticareti ve Sosyal Sorumluluk Projesi ile Gama Enerji düşük karbon kahramanı olurken, Enervis tekstil sektöründe atıksu ısı geri kazanımı, “Önce Biz Karbon Ayak İzimizi Düşürüyoruz” diyerek EY Türkiye, pirinadan yeşil mangal kömürü üretimi ile Ege Tarımsal Enerji, Dönüşüm Müzesi ile karbon yönetimi bilinçlenmesine katkı yapan Samsun Avdan, “Bitkisel Atık Yağları Topla, Karbonu Azalt” projesiyle Kolza Geri Kazanım düşük karbon kahramanı ilan edildiler. “Köyde Yeşil Ekonomi Projesi” sonuçlarıyla Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) düşük karbon kahramanı oldu. “Enerjimiz Çocuklar için Projesi” ile ilköğrenimde 8000 öğrenciye eğitim seti, kitap, oyun, tiyatro ile ulaşma ve “Zorlu ile Karbon Ayak İzi” kitabını hazırlama ölçümlenmiş başarısı Zorlu Enerji’yi Düşük Karbon Kahramanı yaptı.
Atık ısı geri kazanımından yeşil fonlama ile engelli eğitimine destek projesi için Shell Türkiye’ye, boyahane pompalarında basınç optimizasyonu ile enerji verimliliği sağlayarak karbon ayak izi azaltılması konusunda Vestel Beyaz Eşya‘ya düşük karbon kahramanı ödülü verildi. “Bursa Hafif Yaylı Sistem II. Aşama Projesi” sera gazı azaltımı ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, “Sudan Sebep Fidan Dağıtımı Projesi” ile Kartal Belediyesi, “Bilim Hattı Projesi” ile İETT ödüllendirildi. “Geleceğe Enerjimiz Kalsın” projesi ile Halkbank ödüle layık bulundu. Sütaş çiftlikten sofralara atıktan enerji eldesi uygulaması, yaşam bilimleri ve medikal teknoloji operasyonlarında ve değer zinciri boyunca sera gazı emisyonlarını azaltma ve iklim esnekliğini artırma uygulaması ile BD Türkiye düşük karbon kahramanı oldu. Türkiye’nin ilk ısıtmalı pres teknolojisini kullanan atıksu arıtma çamuru susuzlaştırma pojesi ile karbon ayak izini azaltan Organik Kimya düşük karbon kahramanı ilan edildi.
Atık yönetimindeki başarısıyla bir STK da ödüllendirildi; SÜT-D, bu yıl, bir sivil toplum örgütünü kendi izleme ve değerlendirmesi ile Düşük Karbon Kahramanı olarak belirledi. Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği (TAYÇED) atık yönetimi ve karbon azaltımı konusunda öncü ve sözcü olması nedeniyle Düşük Karbon Kahramanı seçildi.