X. İstanbul Karbon Zirvesi | 14-15 Nisan 2025 İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi
Bir Sayfa Seçin

ÜRETİRKEN, tüketirken, yaşamın her aşamasında kişi ve kuruluşlar iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının oluşmasına, atmosfere salınımına neden olurlar. Adeta yerküreye, refah ve konfor için bir yük bindirilerek bedel ödetilir. Karbon ayak izi kişi, toplum, devlet, kuruluş, etkinlik veya ürünün/hizmetin doğrudan veya dolaylı neden olduğu belli bir zamandaki sera gazı salımlarının karbondioksit eşdeğeri ölçüsüdür. Karbon ayak izi ile insan kökenli sera gazı salımlarının çevresel etkisi, küresel karbon dengesine etkisi ortaya konur. Karbon ayak izini bir şirket; toplam sera gazı salımını, ürünlerinin/hizmetlerinin sera gazı salınımını bulmak üzere saptar.

FİRMALAR KARBON AZALTMAYI FIRSAT GÖRMELİ

Türkiye’miz hızla kalkınan bir ülke olarak yüksek emisyon azaltım potansiyeline, karbon ayak izi düşürme seçeneklerine sahip. Emisyon azaltım için Yeşil İklim Fonu ve teknoloji desteklerinden yaralanmak isteyen ülkemiz için firmaların “Türkiye İklim Değişikliği İle Mücadele 2030 Yol Haritası” kapsamında kendilerine düşeni yapmak üzere duruş almaları gerekmekte. Karbonu iyi yönetmek mühim. Firmalar karbon ayak izi saptama ve azaltım çalışmalarını bir fırsat olarak görmelidir. Karbonunu yöneten her firma bugünü ve yarınını mükemmel yönetecek ve çevre kirliliği mevzuatı ötesine ulaşarak kirletmeden önlem almayı, en temiz üretimi gerçekleştirecek ve ticari başarı doğal bir sonuç olacaktır. Karbon ayak izini azaltmak için uğraş veren firma yenilikçi çözümlere ulaşma ile inovatif yön de geliştirecektir. Diğer deyişle, iştigal alanı içinde adeta yeni bir iş kolu yaratacaktır. Firma için “Sürdürülebilirlik Kültürü ve Yol Haritası” oluşumu konusunda ilerlenirken teknolojik çözümün yanı sıra sosyal bir değişim de gerçekleşecektir.

26 NİSAN’DA KARBON ZİRVESİ YAPILACAK

26 Nisan 2017 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Uluslararası Emisyon Ticareti Derneği desteğinde SÜT-D tarafından gerçekleştirilecek IV. İstanbul Karbon Zirvesi’nde resmi erk, yerel yönetimler, akademi, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve gençler bir araya gelerek, karbon yönetimi, karbon finansmanı ve Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele yolu tüm yönleri ile incelenecek. Zirvede Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansları, Paris (COP21) ve Marakeş (COP22) ardından yaşananlar ve Kasım 2017 gerçekleştirilecek Bonn (COP23) Konferansına giden yol masaya yatırılarak “Sera Gazı Emisyonları Azaltımı için T.C. Niyet Edilen Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkısı” konusunda sanayinin konumu irdelenecek. “Karbon Yönetimi ve Endüstri” oturumunda farklı sektörlerdeki lider firmalarımızın tepe yöneticileri sürdürülebilirlik yönetimlerini, düşük karbon ekonomisi stratejilerini anlatacak. Zirvenin sürprizi “Küçük Karbon Kahramanları” olacak.

ADAYLARI BEKLİYORUZ

Kişi ve kuruluşlar karbon ayak izlerini azaltırken iklim değişikliği ile mücadele yolunda ilerler. SÜT-D sürdürülebilir iş modellerini desteklemek ve karbon salınımını azaltacak politikaların uygulanmasını teşvik etmek amacıyla “Düşük Karbon Kahramanı Ödülü” vermektedir. Çünkü rekabetin hızla büyüdüğü ortamda düşük karbon ekonomisine geçmenin, karbonunu azaltarak yeşil karbon yolunda ilerlemenin avantajlarını bugünden fark etmenin ve yeşil iş modeli uygulamaları ile büyüme çok önemli. SÜT-D için kişilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve şirketlerimizin yeşil karbon yolu başarı öyküleri önemli. Marifetleri iltifatımıza tabii. Karbon cimrilerini arıyoruz. Buyrunuz. Adayları bekleriz.

Not: III. İstanbul Karbon Zirvesi sonuç raporuna
https://www.karbonzirvesi.com/files/III-Istanbul-Karbon-Zirvesi-2016-Sonuc-Raporu.pdf adresinden ulaşılabilir.

Konuk Yazar: Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu

İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkanı

Haberin Bağlantısı

Yesilhaber.net