X. İstanbul Karbon Zirvesi | 14-15 Nisan 2025 İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi
Bir Sayfa Seçin

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, etkinliklerin çevresel, sosyal, ekonomik açıdan olumsuz etkilerini en aza indirmenin etkinlik düzenleyicisinin yönetim sorumluluğunda olduğunu söyledi.

karaosmanoglu21Bu konuda ISO 20121 standardının yürürlükte olduğunu belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, SÜT-D çalışma ekibi oluşturarak, geçen Mayıs ayında “II. İstanbul Karbon Zirvesi” için ISO 20121 Sürdürülebilir Etkinlik Yönetim Sistemi belgesi almak üzere RINA Türkiye’ye başvurduk. Mükemmellik için birlikte hedefi ile ilerleyen Rina Türkiye ekibi ve SÜT-D ekibi belgelendirme sürecini yürütüyor” dedi.

“Bu standart ile II.İstanbul Karbon Zirvesi planlama ve uygulama süreci sürdürülebilirlik yaklaşımı ile yönetim süreci içine alındı” diyen Prof. Dr. Karaosmanoğlu, şöyle devam etti: “Karbon ve su ayak izlerini azaltmayı ve en iyi atık yönetimini de kapsayan bu süreçte, ön çalışmalar, alımlar ve delegelere sunulacak hizmetler yeşil karar olasılıkları dikkate alınarak yapıldı. Zirvede, öncesi ve sonrasında ‘ne, neler, nerede, nasıl oluyor, neden, ne kadar, nereye gitti, ne oldu” soruları ile en temiz seçeneklerle olumsuz etkiyi önleme, en aza indirme, değiştirme, iyileştirme gerçekleştirme üzere eyleme geçilerek izleme ve raporlama modeli oluşturuldu.”

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, basılı materyal azaltımı, su bazlı boya kullanımı, yeniden kullanılabilir seçimler yapma, geri dönüştürülebilir malzeme seçimi, atık toplama, enerji ve su tasarrufu gibi konuları öncelikli olarak ele aldıklarının altını çizerek, “İlk zirvenin deneyimleri ile bu zirvenin öğrettiklerinden üçüncü zirve için iyileştirme yapabilme, yapmamız ve yapmamamız gerekenleri öğrenme fırsatı doğdu” dedi.

RINA Türkiye İş Geliştirme Müdürü Rüştü Kurtulan da II.İstanbul Karbon Zirvesi süresince RINA Türkiye ekibi olarak SÜT-D’yi izleyeceklerini ve denetleyeceklerini vurgulayarak, “Sürdürülebilir etkinlik yönetiminin çevresel, sosyal ve finansal boyutlarını dikkate aldığımızda, özellikle etkinlik sahibi ve düzenleyicilerin, tedarik zinciri yönetimindeki tercihlerini bu standardın gerekliliklerini karşılıklı faydaya dayanarak yapmaları, böylece hizmet kalitesini artırarak, bireysel, toplumsal ve küresel manada elde edilecek faydaları optimize edeceklerini düşünüyor ve bu konudaki iyi niyetli yaklaşımları ve emekleri için SÜT-D ekibini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Bağlantısı

http://www.enerjivetesisat.com/enerji-haberleri/cevre/3866-2015-04-02-20-51-32