IX. İstanbul Karbon Zirvesi | 6-7 Mayıs 2024 İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi
Bir Sayfa Seçin

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Mühendislik Müdürü Hülya Kurt, yenilenebilir enerji, çevre, enerji ve kaynak verimliliği ile sürdürülebilir turizm alanlarına sağladıkları desteklerle sektörde öncü olmaya devam ettiklerini belirterek, “Sadece standartlarla yetinmiyoruz. Örneğin, bu yıl yeni yıl hediyesi olarak tüm paydaşlarımızın bir yıllık bireysel karbon ayak izini sıfırladık” dedi. Türkiye’nin ev sahipliğinde 2-3 Nisan tarihlerinde düzenlenen II. İstanbul Karbon Zirvesi’nde geri sayım başlarken, sektörün en büyük destekçileri de çevre duyarlılığı farkındalığının artması adına birbirinden önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. TSKB Mühendislik Müdürü Hülya Kurt, Türkiye’nin ilk özel kalkınma ve yatırım bankası olarak sadece ekonomik alanlarda değil, toplumun geleceğini ilgilendiren konularda da sorumluluklar üstlendiklerini açıkladı.

Türkiye’de özel sektörün düşük karbonlu ve daha verimli bir üretim düzeyine geçişi için finansal destek ve teknik danışmanlık sağladıklarını anlatan Kurt, şöyle devam etti: “Türk iş dünyasının sürdürülebilirlik temalı yatırımlarına sağladığımız desteğin yanı sıra global sürdürülebilirlik kriterlerini tüm bankacılık süreçlerimize ve içsel faaliyetlerimize de başarıyla entegre ediyoruz. TSKB olarak yenilenebilir enerji, çevre, enerji ve kaynak verimliliği ile sürdürülebilir turizm alanlarına sağladığımız finansman desteğimiz toplam kredi portföyümüzün içinde yüzde 52 gibi oldukça önemli bir paya denk geliyor. TSKB’nin bu alanda sağladığı finansman desteğiyle iş dünyasının karbondioksit salımında yıllık 7.2 milyon ton azaltım elde ediliyor.”

2008 yılından itibaren karbon-nötr bankacılık yapmaya başlayarak Türk finans sektöründe bir ilke imza attıklarını hatırlatan Kurt, “Türkiye’nin ilk karbon-nötr bankası olmamızın yanında tüm hizmet binalarımızda yüzde 100 temiz enerji kullanıyoruz. Banka olarak karbon ayak izimizi düzenli olarak ölçüyor ve sıfırlıyoruz. Tüm bunlara ilaveten, 2005 yılından bu yana CO2 salımını yüzde 40 azaltıyor, yüzde 27 daha az kâğıt, yüzde 32 daha az su, yüzde 25 daha az elektrik ve yüzde 32 daha az doğalgaz tüketiyoruz. Ayrıca sadece kendi adımıza önlemlerle yetinmeyerek iş dünyasının düşük karbon ekonomisine geçişinde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, kaynak verimliliği kredileriyle öncülük ediyoruz. Bugüne kadar 100’ü aşkın temiz enerji projesine kaynak ayırdık ve ülkemizin yenilenebilir enerji kapasitesinin yaklaşık yüzde 14’üne denk gelen 3.500 MW’lık kurulu gücün hayata geçmesini sağladık” dedi.

-“İKSV kapsamında sponsor olduğumuz konserlerin karbon ayak izini siliyoruz”

Hülya Kurt, toplumsal bir farkındalık oluşturabilmek adına TSKB olarak farklı enstrümanlar kullandıklarının altını çizerek, şunları söyledi: “Örneğin bu yıl yeni yıl hediyesi olarak tüm paydaşlarımızın bir yıllık bireysel karbon ayak izini silme işlemini gerçekleştirdik. Geçen yıl ise İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali’nde sponsor olduğumuz konser çerçevesinde konsere katılan konukların ve sanatçıların ulaşımlarından kaynaklanan karbon salımlarını sıfırlayarak yeni bir ilke daha imza attık. Ayrıca 2012 yılından bu yana geleceğin karar vericileri olan üniversite öğrencilerine yönelik sürdürülebilirlik alanında ilk okuryazarlık programı olan ‘Sürdürülebilirlik Atölyeleri’ni düzenliyoruz ve böylece atölyeler kapsamında düşük karbon ekonomisini geleceğe taşıyacak adımlar atıyoruz. Enerji verimliliği bilincini aktarmayı hedefleyen www.tskbenerjiverimliligi.com ve Türkiye’nin en kapsamlı çevre portali olan www.cevreciyiz.com ile iş dünyasında ve toplumun geniş kesimlerinde farkındalık artırıcı yayınlarımıza devam ediyoruz.”

Haberin Bağlantıları