Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Karbonu yönetmek, hammaddeyi, enerjiyi, suyu daha verimli kullanmak, üretimi beşikten mezara sürdürülebilir kılmak demek” diyor.
Dünya Gazetesi’nden Didem Eryar Ünlü’nün haberine göre, iklim değişikliği tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit ederken sektör ilgilileri düşük karbon salımı için özellikle iş dünyasını teşvik etme çalışmalarına imza atıyor. Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği de bir ilki gerçekleştirerek, “Düşük Karbon Kahramanlarını” ödüllendirmeye hazırlanıyor.
Gelecek nesillere temiz ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için, sürdürülebilir üretim teknolojileri kullanımının ön plana çıkarılması gerektiğini bildiren İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, iklim değişikliği ile hep birlikte mücadele etmeliyiz diyor.
Bu kapsamda ilki geçtiğimiz yıl gerçekleşen İstanbul Karbon Zirvesi, bu yıl 2-3 Nisan tarihlerinde düzenleniyor. II. İstanbul Karbon Zirvesi’nde karbon yönetimi, karbon teknolojileri, karbon ticareti, yeşil yatırım konuları masaya yatırılacak. SÜT-D ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenecek olan zirve, bu sene aynı zamanda üretim ve tüketimde karbon yönetimini başaran ve düşük karbon ekonomisi için uğraş verenleri ödüllendirecek.
Zirvenin hedeflerini ve düşük karbon ekonomisine geçiş sürecinde iş dünyası ile akademi arasındaki işbirliğinin önemini Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu’ndan dinledik:
Üretimi karbonsuzlaştırmak
“Karbonu yönetmek, bugünü ve yarını yönetmektir. Bu bilince sahip kişi ve firmaların da mutlaka ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dernek olarak ‘Düşük Karbon Kahramanları Ödülü’ ile vizyon ve misyonumuza uygun olarak, üretim ve tüketimde karbon yönetimini mükemmel başaranları, düşük karbon ekonomisi için uğraş verenleri desteklemeyi ve böylece toplumda konunun bilinirliğini arttırmayı planlıyoruz. Karbonu yönetmek demek, hammaddeyi, enerjiyi, suyu daha verimli kullanmak, karbon ticaretini başarmak demek. Üretimi beşikten mezara sürdürülebilir kılmak demek. Tüm dünya üretimde düşük karbon ekonomisine gidiyor. Avrupa Birliği üretimi ‘karbosuzlaştırmayı’ hedefliyor. En büyük rüya, bir gün karbonca zengin kaynaklardan hidrojene ulaşmak. Bunun için daha önümüzde vakit var. Fakat iş dünyasının bu konuda daha da bilinçlenmesi gerekiyor. Artık harekete geçme zamanı.”
Haberin Bağlantısı
http://www.austrotherm.com.tr/front_content.php?idart=2881
http://www.yapi.com.tr/haberler/karbonu-yonetmek-bugunu-ve-yarini-yonetmektir_128662.html